Hosanna en Hongaarse Helden
De telefoon van Toto Arie is vanavond volgestroomd met blije berichten. Duimpjes, feestmutsen, slingers, juich- en klaphandjes…… we zitten in de halve finale!! Wat een feest! Wat een opluchting!
Dat we nog tegen Tsjechie en wellicht Denemarken of Wales moeten spelen, wordt gemakshalve maar even vergeten. Die wedstrijden kunnen we ook schriftelijk af doen. De grote vraag is: wie wordt de tegenstander in die halve finale op woensdag 7 juli?
Maar even serieus, beste mensen…… De laatste 2 interlands tegen de Tsjechen zijn niet eens zo heel lang geleden: 2-1 uit en 2-3 thuis verloren en dus geen EK. Herinner je je nog de openingswedstrijd van het EK 2000? Als voornaamste titelkandidaat zouden we ze wel even helemaal van de mat spelen in onze eigen Arena. Het is dat Ronald de Boer als een prima ballerina het zwembad indook in de 87e minuut en dat Pierluigi Collina net even een vuiltje in zijn oog had, anders was een beschamende 0-0 ons deel geweest.
Vier jaar later mochten we het op het EK 2004 opnieuw proberen. Ik zeg Robben, Bosvelt, Advocaat en 2-3. Dus onze track-record tegen de Tsjechen op een eindronde is nou niet direct erg positief.
Maar inderdaad, resultaten uit het verleden……. We gaan het zien. Persoonlijk had ik toch wel graag de Slag om Neurenberg herbeleefd, niet in de laatste plaats tototechnisch.
Maar goed, mocht Oranje dan toch doen wat de bookmakers voorspellen, krijgen we Gareth Bale en z’n neefjes of de ontketende Denen. Wedstrijd tegen de Russen gezien? Berg je dan maar. Ik zeg: de grote outsider om heel erg ver te gaan komen. Er is geen gemotiveerder team op het toernooi te vinden. En ze mogen van mij. Hop Danmark!
Maar tenslotte, al is het maar papier, de route had er inderdaad een stuk slechter uit kunnen zien.
Maar Spanje is ook op tijd los. Kroatie-Spanje, schitterende paring in de volgende ronde. Smullen voor de voetballiefhebber.
Een vooravond met heerlijk veel doelpunten, bij vlagen prachtig voetbal en vooral bij Zweden-Polen hoogspanning.
De cijfertjes:
Slowakije-Spanje
133. 0-2
134. 0-5
135. nee
136. 8
137. 6
138. 269 (want blessuretijd 1e helft telt als 45; 259 t/m 279 levert je 4 punten op, en ja, die deelnemers zijn er…)
Zweden-Polen
139. 1-0
140. 3-2
Onwaarschijnlijk, maar waar: bij beide wedstrijden werd door een deelnemer zowel de rust- als de eindstand geraden (bij beide wedstrijden overigens wel een andere deelnemer, anders zou het helemaal wat wezen).
Bij Slowakije-Spanje levert die prestatie natuurlijk een dik verdiende wedstrijdprijs op, want als je met zoveel lef speelt, verdien je dat. Dus gefeliciteerd, Lars Deiman, met 8 punten gaat die 50 euro voor de 3e keer dit toernooi naar Groningen.
En toen werd het 21.00 uur. De Poule des Doods. Toto Arie zit nog bij te komen.
De poule waarin het zou gaan tussen de grootmachten wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Portugal en vvelvoudig winnaar Duitsland. Arme Hongaren, dat ze überhaupt nog op kwamen dagen, dat ze zich niet gewoon vlak voor het toernooi hadden afgemeld met collectief corona. Alleen daarom al helden. Maar nu we 6 wedstrijden verder zijn, heeft het toernooi 2 x 10 minuten te lang geduurd voor de Hongaren. Hadden we hier te maken gehad met een Onder 17 toernooi, dan hadden we dinsdagavond op Wembley gewoon Engeland-Hongarije gehad en hadden de Magische Magyaren als Puskas, Hidegkuti, Kocsis en Czibor zich van trots omgedraaid in hun graf. Voor de jongeren onder ons die niet zijn opgegroeid met voetbalromantiek: in 1953 (ja, het is even geleden) werd de onverslaanbare grootmacht Engeland op Wembley met 3-6 vernederd door Hongarije, toendertijd het beste elftal van de wereld. Dat je het maar weet. Morgen toch maar even zoeken op YouTube.
Maar wat een helden, die Hongaren. met hun hele ziel en zaligheid 3 x ruim 90 minuten alles geven wat er in hun lijf zat. En bijna, bijna flikten ze het. Gezien na afloop, het eerbetoon van de meegereisde Hongaarse fans aan hun helden? Met z’n allen het volkslied zingen, spelers in tranen, in de stromende regen, beelden voor de eeuwigheid. Wat een toernooi. We kunnen allemaal wat vinden van regenboogvlaggen, -aanvoerdersbanden, -stadions en wat nog meer allemaal, maar dit staat er los van. Deze Hongaarse jongens verdienen groot respect.
Samen met die kraker in Boedapest werd het natuurlijk een onvergetelijke EK avond, waarbij zoveel gebeurde dat het niet was bij te houden. Twee schermen was eigenlijk niet genoeg. Een avond ook van records. Nooit eerder werden er 3 strafschoppen benut in 1 EK wedstrijd, maar het echte record kan toch maar van 1 man komen: met 109 interland doelpunten evenaart de onvergelijkbare Cristiano Ronaldo het onmogelijk geachte wereldrecord van de Iraanse godheid Ali Daei. En laat er geen twijfel over bestaan: Cristiano wil dit toernooi pas verlaten als ie die 110e er ook in heeft liggen. Ik heb van mijn goede Portugese vriend Horacio vernomen, dat hij deze bewaart voor in de finale als winnend doelpunt.
Ook in de toto vlogen de punten heen en weer, al werd er vanavond opvallend vaak 2-2 als eindstand gespeeld. Een 11e EK-finalist uit 2016 inbrengen in minuut 87 zorgde voor zeer gemengde gevoelens en bepaalt, samen met een exact juist voorspelde minuut van een doelpunt, de winnaar van de wedstrijdprijs. Toto Arie moest wel wederom het reglement ter hand nemen, want we hebben 2 kandidaten, maar hij is er uit.
Bij gelijk eindigen voor een wedstrijdprijs gelden de volgende criteria:
1. Wie al een wedstrijdprijs heeft valt af. Hier niet van toepassing.
2. Wie heeft de eindstand juist voorspeld? Allebei
3. Wie zit bij een vraag met speling het dichtst bij het juiste antwoord? Daar valt de beslissing.
Met het exact juist voorspellen van minuut 47 van een doelpunt gaat de wedstrijdprijs met 12 punten naar Heerhugowaard. Erik Vos, gefeliciteerd, jongen. Je hebt ‘m verdiend. Maar het is wel extra sneu voor Gijs Holvast, die eerder ook al net naast een wedstrijdprijs greep. Maar er komen nog 15 wedstrijden, Gijs, en je pakt lekker punten voor het Jongeren- en algemeen klassement.
Dan natuurlijk de eindstand in de 3e periode. Wie pakt deze prestigieuze titel?
Die titel gaat zeer verdiend naar een deelnemer die deze periode zijn score bijna verdubbelde en dus een enorme sprong vooruit maakt. Joost Koppelaar, goed gespeeld, gefeliciteerd. Hier de toppers uit de 3e periode, met 30 punten of meer.
Joost Koppelaar 44
Erik Vos 37
Niels van Haperen 34
Gijs Holvast 32
Richard Dobbe 31
Toto Arie 30
En wat nu? 2 dagen geen voetbal…. Geeft mij de tijd om rustig van alles na te kijken en morgenavond met een totale tussenstand van het algemeen klassement te komen. Dat zal voor sommigen schrikken zijn en voor sommigen ook een enorme meevaller. Dan gaan we ook zien hoe spannend het bovenin nog is, hoe de stand van zaken in het Jongerenklassement is en wie er afstevenen op die altijd fel begeerde poedelprijs. Maar hoe dan ook, 11 juli is nog heel veel vragen en antwoorden weg, de finish is nog lang niet in zicht.
Zo, Toto Arie schenkt nog lekker een Palinka in, die heeft ie na vanavond ook wel verdiend. Proost en tot morgenavond.
Zoveel punten, geen enkele wedstrijdprijs, das ook knap 🙂
Nou, Joost, dan maar het algemeen klassement …..
Toto Arie, dank weer voor je leuke verhaal, ik geniet er iedere keer van.
Alleen dit keer mis ik de antwoorden van vraag 141 t/m 148?!
Dank voor je oplettendheid, Carolien, altijd leuk, scherpe deelnemers. Maar volgende keer wel zelf meetellen, he…..