Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Sierd voorspelt: kansloze middenklassers …. of toch niet?

Terwijl u zich ongetwijfeld druk maakt over al dan niet Europees voetbal voor uw clubje, een lang gehoopte ontsnapping uit de Keuken Kampioen Divisie (zijn er überhaupt toto deelnemers uit die betrokken contreien?) of een gedroomd kampioenschap van de locale amateurtrots, probeer ik hier op het terras van Las Tablas del Rey (probeert u eens de hamburguesa Ramos) het hoofd en de keel koel te houden om u van een onderbouwd toto advies te kunnen voorzien.
Dat valt voorwaar nog niet mee. Dat paradeert hier maar ongegeneerd in minimale badkledij langs mijn tafeltje…..

Omdat we het hier gaan hebben over kansloze middenklassers, wilde ik mij vandaag maar eens concentreren op de Dacia’s onder de deelnemers, namelijk het grote aanbod aan oostbloklanden. Of mag je dat tegenwoordig niet meer zo noemen en hangt mij straks een aanklacht van pakweg een Roemeense huisvrouwenvereniging boven het hoofd? Ja, mensen, de Balkan en omstreken is deze keer uitstekend vertegenwoordigd. Of dat het toernooi ten goede gaat komen, is nog maar de vraag.

Als ik zeg kansloos, bedoel ik in de meeste gevallen ook echt kansloos, net als ikzelf momenteel hier bij die badmodeshow om mij heen….. Maar voor sommige deelnemers zie ik hier en daar nog wel wat hoop. Voor de meeste landen in deze rubriek rest echter toch slechts de Olympische gedachte van het edele deelnemen.

Hongarije
We beginnen met het goede nieuws: de huidige keeper draagt geen pyamabroek. Gabor Kiraly is dan toch eindelijk echt met pensioen. Balasz Dzsudzsak gelukkig ook trouwens. Let u bij het invullen van uw toto formulier goed op: de selectie telt wederom een overvloed aan Nagy-en en Szalai’s. De sterspeler, voor Hongaarse begrippen dan toch, speelt (soms) bij Liverpool en luistert naar de naam Dominik Szoboszlai. Ongetwijfeld is Ferencvaros de hofleverancier en speelt het merendeel van de rest bij clubs waarvan u en ik de naam liever niet uitspreken. Drie jaar geleden bijna een sensatie in een poule met Frankrijk, Duitsland en Portugal, maar ja, 3x thuis in het voor de gemiddelde lhbti-er en gekleurde medemens zo gastvrije Boedapest, dat helpt….
Sierd voorspelt: tenzij er een wonder gebeurt, is plek 3 in de poule het hoogst haalbare. De achtste finale zou een hoofdprijs zijn. Maar dan moeten wel de Schotten worden geklopt.

Slovenië
Eigenlijk zijn de Slovenen tegenwoordig een ietsje beter in wielrennen dan in voetballen. Als de voetballers net zo getalenteerd zouden zijn als hun fietsende landgenoten, zou de wereldtitel voor Slovenië lonken.
Als je keeper de absolute sterspeler is, dan weet je het wel. Maar dat is dan ook wel een echte sterkeeper. Alleen voor Jan Oblak al ben ik blij met de deelname van Slovenië. Op de valreep toch een eindtoernooi voor deze geweldige keeper. Als socio en vast bezoeker van Vicente Calderon en tegenwoordig het Wanda Metropolitano weet ik dat deze onverstoorbare, stille jongen in staat is om zijn ploeg/land punten te bezorgen. De druk op zijn schouders (en zijn doel) zal groot zijn.
Eén keer eerder mocht Slovenië meedoen aan een eindtoernooi. Op het EK in 2000 eindigden zij in een poule met Spanje, Noorwegen en Joegoslavië als vierde. Maar niet zonder slag of stoot. Gelijkspelletjes tegen Noorwegen en Joegoslavië en een nederlaag door een penalty in blessuretijd tegen het grote Spanje. Ik denk dat de Slovenen tekenen voor weer zo’n resultaat in de huidige poule. Maar dan wel minimaal als derde natuurlijk.
Bijzondere naam in de selectie is Luka Zahovic. Of die net zo goed is als zijn vader Zlatko valt te bezien. Voor de Slovenen is het te hopen, Zlatko was namelijk de grote ster van de ploeg in 2000. Heerlijke voetballer, mensen. Een echte Balkan artiest.
En wat kan Josip Ilicic nog, tot voor een paar jaar steraanvaller bij kersverse Europa League winnaar Atalanta Bergamo? Een paar jaar volkomen uit beeld met psychische problemen, maar de laatste maanden opgebloeid bij lokale topclub Maribor en op het laatste moment opgeroepen. Als die nog kan wat ie toen kon, gloort er hoop.
Sierd voorspelt: zet u alvast Slovenië-Servië op donderdag 20 juni in de agenda. Een heet Balkan potje met een dikke bonus voor de winnaar. Nog een luizig gelijkspelletje tegen Engeland of Denemarken er bij en dan staan ze zomaar in de achtste finale. Maar nul uit drie kan ook, he.

Servië
Nog één keer zal het heilige vuur bij captain Dusan Tadic als nooit tevoren branden. Wat zou hij zijn land dolgraag naar een prijs leiden. En niets is onmogelijk. Samen met andere oude krijgers als goalgetter Aleksander Mitrovic, Nemanja Gudelj, Sergej Milinkovic-Savic en Filip Kostic zal hij vooropgaan in de strijd. Maar het zijn niet alleen de oudjes, met alle respect. Wat dacht u van Dusan Vlahovic en Luka Jovic? Gewoon Europese topspelers bij elkaar. En met de geslepen bondscoach en oud-sterspeler Dragan Stojkovic langs de lijn mogen we niks uitsluiten.
Voetballen kunnen de Serven als geen ander en aan de hartstocht zal het ook niet liggen. Het altijd weer terugkerende probleem bij deze tovenaars is dat zij het hoofd verliezen bij tegenslag. Eigenlijk zijn het gewoon mooi-weer-voetballers. Als het meezit, kunnen ze iedereen van de mat tikken. Zit het tegen, dan regent het kaarten en raken ze collectief de weg kwijt. Laten we als voetballiefhebbers hopen op veel mooi weer deze zomer in Duitsland.
Sierd voorspelt: een ploeg om voor te gaan zitten en op papier zeker niet in de categorie kansloos. Mooi weer? Poulewinnaar en een serieuze dark horse. Storm en regen? Laatste. U mag kiezen. Misschien kan Marco Verhoef u op weg helpen.

Polen
Hier ga ik niet teveel woorden aan vuil maken. Al jaren een van de meest troosteloze deelnemers op een eindtoernooi. Ook deze keer, zeker nu voor Robert Lewandowski de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Trouwens nooit wat gepresteerd op een eindtoernooi, die Lewandowski. Het is dat ze tegen Oranje spelen, anders zou ik zeggen: lekker wegzappen naar Boer Zoekt Vrouw of Bed & Breakfast….
Sierd voorspelt: saaaai en met pek en veren zonder punten, maar met een pak frustratiekaarten, terug naar Warschau.

Slowakije
Typische oostblokploeg. Hard en kleurloos. Maar gunstig geloot, want in een van de twee zwakste poules. Ik beloof u alvast een aantal vervelende wedstrijden met 3 oostblok deelnemers. De voor u ongetwijfeld bekendste naam is Feyenoorder David Hancko, de laatste jaren, samen met Milan Skriniar, een van de sterkhouders achterin. Mocht u behoren tot dat deel van de deelnemers met een Feyenoord seizoenkaart, dan herinnert u zich heel wellicht nog ene Robert Bozenik. Spits met het voorkomen van een uitgehongerde krijgsgevangene en roemloos uit de Kuip vertrokken. Schijnt tegenwoordig de sterren van de hemel te spelen bij Boavista in Portugal, zeg maar een soort Fortuna Sittard. En tenslotte Tomas Suslov, jarenlang talent in Groningen en vorig jaar gevlucht voor de Keuken Kampioen Divisie. En heel misschien mag dribbelaar Leo Sauer van de Kuipbank zomaar mee naar het EK-podium. Verder heel veel anoniempjes op de lijst, actief bij obscure clubs in nog obscuurder oorden. Maar zoals gezegd, zeker geen poule des doods, dus wie weet.
Sierd voorspelt: zal samen met Roemenië strijden om plek 3.

Roemenië
Een van de mooiste ploegen ooit op een WK: Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dimitrescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu, Florin Raducioiu …. het leest als een voetbalgedicht….. maar ja, 30 jaar zijn inmiddels verstreken. En met de jaren is ook de kwaliteit verdwenen. De ooit bij Ajax volslagen mislukte Razvan Marin schijnt een van de sterspelers te zijn. Tegenwoordig actief bij Bari in Italië. In elk geval een club die mij nog wel wat zegt. Dat geldt niet voor de meeste andere clubs van de geselecteerden. Zelfs de Saoedische zandbak is door de Roemenen ontdekt. Of andersom. Hoe de Roemenen er in zijn geslaagd om in een poule met Zwitserland groepshoofd te worden, is mij een raadsel. Maar laten we ons maar laten verrassen. Voor hetzelfde geldt ontdekt Sven Mislintat nog een paar verborgen pareltjes.
Sierd voorspelt: zie Slowakije.

Tsjechië
Vers in het geheugen ligt nog de kansloze Frank de Boer exercitie van 3 jaar geleden tegen de Tsjechen. Onvermijdelijk echter gaan bij het horen van de naam Tsjechië de gedachten toch altijd eerst weer terug naar 19 juni 2004, een zonnige zomeravond in het schattige Estadio Municipal in het schilderachtige Portugese Aveiro. U weet genoeg, neem ik aan.
De Tsjechische ploeg vandaag de dag is vele malen minder. Ik wil niet zeuren, maar vroeger was toch echt (bijna) alles beter, mensen. Dus ook de Tsjechische voetbalploeg. Maar niet gewanhoopt, de balletjes vielen uitstekend voor de Tsjechen tijdens de loting. Dat Portugal in deze poule fluitend met 9 punten doorwandelt, heb ik ergens anders al aan u vertelt. Maar voor de Tsjechen kan zomaar plek 2 gloren. Geen domme dingen doen tegen Georgië (al sluit ik dat niet uit) en de punten pakken tegen de Turken (wat ik ook niet uitsluit).
Nederlandse tintjes: oud-Ajacied en oud-Twentenaar Vaclav Cerny, Feyenoord wisselspeler Ondrej Lingr en Tukker Michal Sadilek. Noteert u die laatste maar alvast voor een paar gele kaartjes. Tenslotte heb ik u eerder al een paar keer een dark horse topscorer getipt. Ter herinnering: Patrick Schick was 3 jaar geleden gewoon EK topscorer. Dat u het maar weet.
Sierd voorspelt: een finale zoals in 1996 zal het niet worden, maar de achtste finales zijn haalbaar. Dat is dan wel het eindstation lijkt me. Maar roemloos laatste kan ook als Georgië het op zijn heupen krijgt.

Heeft u van mij nog vier landen tegoed die ik in mijn stoutste dromen zie stunten en de landen die mee mogen doen omdat 24 nu eenmaal een ideaal aantal is als je met 6 poules van 4 wilt beginnen. Maar dat allemaal later.

Koekoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018