Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Een scheids en het Koningshuis

Waar we afgelopen dinsdag keken naar de tot dan toe ‘wedstrijd van het toernooi’ bij Turkije-Georgie, durf ik te stellen dat Belgie-Roemenie van vanavond zich ook gekandideerd heeft voor deze eervolle titel. Wat een meeslepend gevecht kregen we als neutrale kijker (tenzij ik Belgische of Roemeense roots bij een van de deelnemers over het hoofd zie) voorgeschoteld. Dan doen wij hier allemaal wel heel interessant en belangrijk over Nederland-Frankrijk (voor wie in slaap was gevallen: een bloedeloze 0-0 met af en toe een wakkerschrikmomentje), maar dit was voetbal zoals voetbal ooit bedacht is toen het werd uitgevonden aan de overkant van de Noordzee.
De Belgen die vochten voor hun laatste kans, de Roemenen die met deze ‘Generatie van de Ziel’ streden voor minimaal een punt en een sensationele kwalificatie voor de volgende ronde.
Voor zo’n wedstrijd heb je dus 2 ploegen nodig, maar eigenlijk nog belangrijker, ook een fatsoenlijke scheidsrechter. Als deze mijnheer Marciniak niet op 14 juli de EK finale fluit, stuurt Toto Arie hoogstpersoonlijk een klachtenbrief naar de afdeling consumentenbelangen van de UEFA. En u begrijpt, dan gaan daar in het Zwitserse Nyon alle alarmbellen rinkelen.
Deze man, die in Qatar ook al de baas was in die krankzinnige WK-finale, floot zoals dat heet ‘in de geest van de wedstrijd’. Wat een geweldenaar. Tussen alle emoties hield hij het hoofd koel, bleef de baas zonder aanwezig te zijn en het allerbelangrijkst: hij blies niet om de 10 seconden bij elk duel op z’n fluit. De goede man liet gewoon doorvoetballen en greep pas in als dat echt niet anders kon. En dan krijg je dus een wedstrijd zoals deze. In Nederland probeert de mediageile en enge Bas Nijhuis ook elke week weer de Marciniak uit te hangen. Nou, beste Bas, jij mag de fluit van mijnheer Marciniak nog niet eens poetsen. Ga jij nou maar gauw weer de grapjas uithangen in de een of andere theatershow of prietpraatprogramma. Daar zul je in elk geval mijnheer Marciniak niet tegenkomen.

Inmiddels begrijp ik dat de Belgische spits Romelu Lukaku na de wedstrijd van vanavond gevraagd heeft om morgen psychologische bijstand te kunnen krijgen. Deze grote broer van Brian Brobbey durft na zijn drie bijna-goal ervaringen van de afgelopen 2 wedstrijden namelijk niet meer op doel te schieten. Naar het schijnt lijdt Lukaku aan een zeldzame, maar verklaarbare vorm van varofobie.

Om gek van te worden natuurlijk, zo minimaal buitenspel staan. Ik heb hier eerder mijn ongenoegen over de analist Marco van Basten uitgesproken, onvoorbereid, ongeïnteresseerd. Maar vanavond moet ik San Marco toch de credits geven voor een meer dan zinnige bijdrage aan het voor het over het algemeen tenenkrommende familie-entertainment van de NOS rond de avondwedstrijd. Marco kon weer eens een keer gedreven zijn stokpaardje berijden, namelijk de sterk verouderde spelregels en de onwil bij UEFA en FIFA om daar iets aan te wijzigen. Ik vrees dat van Basten een Don Quichot is die vecht tegen reusachtige lichtmasten, maar hij heeft een punt met het volgende. Net als bij een bal over de lijn pleit hij er voor om pas buitenspel te fluiten als een speler in zijn geheel buitenspel staat. Dat scheelt per wedstrijd zomaar een paar doelpunten en maakt het spelletje wederom nog leuker om naar te kijken. Puntje voor een van de beste aanvallers aller tijden. Romelu Lukaku is voor.

Het kan nu zomaar zo zijn dat er straks in de achtste finale een heuse Derby der Lage Landen op het programma staat. Er van uitgaande dat Oranje tweede gaat worden in poule D, treft het in de volgende ronde de nummer 2 van de op voorhand saaiste poule van het toernooi, echter naar nu blijkt de leukste en verrassendste poule. En met de huidige stand van 4 ploegen op 3 punten, zou die nummer 2 zomaar België kunnen worden.
Nu is er 1 ding waar ik me sinds vanavond zorgen over maak in het geval van deze paring. Ik weet niet of u vanavond op het ereterras de Belgische koninklijke familie hebt gespot, nou, Toto Arie natuurlijk wel. Een beetje royalty watching is hem tijdens zo’n toernooi niet vreemd. Als u dat ook heeft gezien, dan heeft u ongetwijfeld ook de 2 mannelijke Belgische koningsjunioren gespot. Nou, daar werd Toto Arie niet echt vrolijk van. Laat ik het diplomatiek zeggen: die halen de cover van de Men’s Health niet. Belgische bleekscheterij ten top in een veel te ruim vallend kostschooluniform. Wat een droefenis. Tot zover niets aan de hand. Maar nu komt het. Die zitten daar straks ook tegen Nederland en natuurlijk komt onze eigen Wim-Lex op het onzalige idee om dan ook op maandag 1 juli af te reizen naar Düsseldorf. Ongetwijfeld neemt ie Maxima mee en ik denk zomaar dat de meisjes ook een keer mee mogen naar de voetbal. Die hebben tenslotte ook schoolvakantie. En dan loop je dus zomaar het risico dat daar op dat ereterras iets gearrangeerds gaat opbloeien tussen de beide koningshuizen en we straks met een prins-gemaal zitten met de uitstraling van minder dan een gemiddelde Britse kostschoolnerd.
De drie A’s verdienen beter, laten we hopen dat Maxima er een Argentijns stokje voor steekt. Die ziet volgens mij ook heel wat meer in een vurige edelman uit een warmbloedig land.

Voordat ik weer te lang van stof wordt, sla ik mijn aantekeningen over Georgie-Tsjechie en Turkije-Portugal over. Dus begin ik hier niet over het feit dat Cristiano Ronaldo ineens geilt op assists in plek van doelpunten en elke bal teruglegt op een aanstormende medespeler. Ook niet over Rafael Leao, die er in slaagde om in slechts 2 wedstrijden zijn duikbrevet te halen en als beloning de volgende wedstrijd een dagje vrij krijgt. En ook niet over Saba Lobzhanidze en Samet Akaydin, die beide om uiteenlopende redenen (de eerste omdat ie niet scoorde, de tweede omdat ie dat juist wel deed) er goed aan doen om nog tijdens het toernooi in Duitsland asiel aan te vragen om zodoende niet terug naar hun thuisland te hoeven reizen.

Daarom gaan we het nu over de toto hebben.
Maar voordat ik de dag van vandaag weer met u doorneem, wil ik eerst even vooruitlopen op vraag 182 van het spel. Dat is nog een eind weg, maar voordat ik op de dag zelf weer allerlei dreigmails moet gaan beantwoorden en de reglementen moet gaan uitpluizen alvast het volgende. Vanochtend had ik met een betrokken deelnemer een levendige discussie over de correcte kleurbenaming van een mogelijk arbitraal tenue. Wellicht onder invloed van zwangerschapshormonen en bijbehorende bevallingsstress beweerde deze deelnemer dat het onderstaande shirt betiteld dient te worden als geel.

Maar u leest net als Toto Arie het onderschrift bij deze officiële publicatie van het UEFA scheidrechterstenue. En inderdaad, daar moet ik deze deelnemer gelijk in geven, goud is geen kleur, maar een metaal. Officieel wel, echter, aangezien de UEFA dit wel als zodanig benoemt, ligt die vergissing bij de UEFA en niet bij Toto Arie. Handen wassen, onschuld, u kent het wel.
Resumerend: mocht de leidsman van dienst bij vraag 182 het hier getoonde tenue dragen, dan is het antwoord dus goud.

He, he, de antwoorden van vandaag:

103. 1-0
104. 1-1

105. 0-2
106. 0-3
107. nee
108. 2, 3, 8, 11, 15, 16, 18, 19, 24, 25
109. 5
110. 56 (53 t/m 59 is juist)

Met een correct voorspelde eindstand en 3 juist beantwoorde andere vragen hebben we hier met 11 punten een duidelijke winnaar en wel Marco Valkhof. Hij komt je toe, Marco, de eerste buit is binnen, gefeliciteerd. Nu junior nog. Maar dat komt vast goed.

111. 1-0
112. 2-0
113. 4
114. 3
115. 3
116. 2, 80 (1 t/m 3 en 79 t/m 81 zijn correct; heel vervelend als je minuut 78 had staan, dan viel de treffer 2 seconden te laat voor je 4 punten)

Het had hier eigenlijk 5-4 of iets dergelijks moeten worden , maar het werd uiteindelijk slechts een door velen voorspelde 2-0. Naast een lange rij deelnemers met 9 of 10 punten, noteren we hier een ex aequo met wederom 11 punten. Richard Driessen en Yoerin & Angelique behaalden dat mooie aantal en dan is de beslissing snel gevallen. Yoerin & Angelique pakten de prijs namelijk al bij Spanje-Italie en dus gaat deze € 50 naar het altijd gezellige Den Bosch. Gefeliciteerd, Richard, die is in elk geval vast binnen. Nu die andere prijs nog. Rest mij te zeggen dat beide deelnemers uiteraard ook weer prima zaken doen in het algemeen klassement.

Die goede zaken gelden helaas niet voor iedereen. Onderstaand beeld ontvang ik van een anonieme en gefrustreerde deelnemer, seconden voordat het getoonde formulier in vlammen en de bijbehorende rook opging.

Zo, dat was dan de 2e ronde in de poulefase. Morgen gaan we alweer verder met de 3e en laatste, beslissende speelronde en zijn er over een paar dagen 8 landen op weg naar huis. Verzin wel even vast wat om te doen overdag morgen (zondag) en maandag, we trappen beide dagen namelijk pas om 21 uur af. Leegte ligt op de loer. Vanaf dinsdag gelukkig wel weer vanaf 18 uur.
Ik neem aan dat iedereen de laptop of een ander 2e scherm gereed heeft staan. Vanaf morgen worden de beide duels in de poule namelijk tegelijk gespeeld. En je wilt natuurlijk niks op geen enkel veld missen. Geen doelpunten en geen totopunten.
Topdrukte voor Toto Arie dus ook de komende dagen, daarom nu de hoogste bedtijd.
Gute Nacht, Freunde, bis Morgen.

2 Responses to Een scheids en het Koningshuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018