Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Dramatisch einde van een tijdperk?

Ik heb zomaar het vermoeden dat bij een volgende editie van Toto Arie de vraag ‘in welke minuut valt het laatste doelpunt’ in 99% van de gevallen beantwoord gaat worden met een getal dat met een 9 begint. Wederom waren we getuige van een absolute gamechanger in de allerlaatste minuut/seconde, zowel in het toernooi als uiteraard ook weer in de toto. En deze keer niet één, maar twee bepalende momenten in de laatste minuut. Een doelpunt en een gele kaart voor de Italiaanse coach gooiden de 5- en de 4-puntsvraag nog even volledig overhoop. Nooit juichen voor een wedstrijdprijs voordat beide teams hebben gedouched en weer in de spelersbus op weg terug naar het hotel zitten, mensen. En zelfs dan misschien toch nog even de bevestiging via de officiële Toto Arie kanalen afwachten.

Volgens het officiële programma van de UEFA begint de knock-out fase a.s. zaterdag. Nou, volgens mij hebben we vanavond van een absolute knock-out thriller genoten en is die knock-out fase vandaag dus alvast begonnen. Wat een topwedstrijd tussen deze 2 grootmachten. Voor de voetballiefhebber stond tot in minuut 98 het ideale scenario op het scorebord in Leipzig. Met een 1-0 overwinning voor de Kroaten gingen zowel Kroatie als 99,9% zeker ook de Azzurri naar de volgende ronde. Maar de Italianen hadden helemaal geen zin om derde te worden om dan in de volgende ronde direct een andere grootmacht te treffen. Die spelen natuurlijk ook liever tegen de Zwitsers om zo de kwartfinale in te rollen in plek van tegen Portugal of Belgie te moeten aantreden.

En zo werd het een dramatisch einde van deze wedstrijd en vermoedelijk ook van een van de allermooiste voetballers van de laatste decennia. Dat Luka Modric geen penalty kan nemen is vanavond pijnlijk duidelijk geworden, maar dat is dan ook wel zo ongeveer het enige. Blijft een vreemd fenomeen trouwens bij sommige topspelers. Cruijff nam ook nooit een strafschop, dat kon ie gewoon niet, al gaf hij er zelf natuurlijk altijd een andere draai aan en vond ie dat het beter was dat een andere speler ze nam om zo aan diens zelfvertrouwen te kunnen werken. Ja, ja, Johan, natuurlijk. De vergelijking met El Salvador is natuurlijk niet alleen op dat vlak treffend, Modric lijkt meer op Cruyff dan diens zoon Jordi. Ik weet niet wat Cruijff ooit heeft uitgespookt na een Europa Cup wedstrijd in de Balkan in de jaren 80, maar dat mag u er zelf bij fantaseren.
Iemand merkte ooit op dat Modric niet tweebenig, maar driebenig is. Ik leg het even uit voordat u weer iets verkeerds gaat bedenken: zijn gave om de bal met buitenkant voet te kunnen spelen is alsof je met een derde been speelt. Gesnapt?
En dan die passie. De laatste 20 minuten nadat hij was gewisseld stond Luka langs de zijlijn te schreeuwen en te coachen, bloednerveus heen en weer benend en van de zenuwen zijn shirt op te vreten. Als een F-pupil die voor het eerst kampioen kan worden, het jongetje uit Zadar is nooit verdwenen uit Luka, ook niet na 170 interlands, 6 Champions League overwinningen, 5 wereldbekers voor clubs, een 2e en een 3e plaats op het WK en als slagroom op de taart 1 Gouden Bal. En oh ja, sinds vanavond ook de oudste doelpuntenmaker op een EK eindronde. Er zijn spelers om minder naast hun Adidasjes gaan lopen.
Ik schreef hierboven ‘vermoedelijk’ einde van een tijdperk, want Kroatie leeft nog wel. De toestand is levensbedreigend en absoluut niet stabiel en de behandelende UEFA doktoren vrezen het ergste, maar ik reken het u toch graag even voor.
Kroatie eindigt als derde met 2 punten en een doelsaldo van -3. Voorwaar niet best, ik denk dat de doktoren het bij het rechte eind gaan hebben. Maar heel Kroatie (een goedgelovig volkje) bidt de komende dagen voor het volgende:
– dat in poule F Portugal en Turkije woensdagavond winnen van respectievelijk Georgie en Tsjechie, een niet al te onwaarschijnlijk scenario
– dat in poule C morgenavond (dinsdag) Denemarken wint van Servie (dat zou ook nog moeten kunnen) en dat Engeland met minimaal 3-0 van Slovenie wint en ik ben bang dat daar de voetbalschoen toch het hardst wringt.
Als aan al deze 4 criteria wordt voldaan, verlengt Modric zijn toernooi nog met minimaal 1 wedstrijd. Ik ben voor. Forza Engeland, Denemarken, Portugal en Turkije, gun ons nog een rondje Modric.

We keken naar een topwedstrijd met een topscheidsrechter vanavond. Ik durf te stellen dat Team Makkelie zich vanavond, net als de Polen onder leiding van Simon Marciniak eerder deze week, serieus kandidaat heeft gesteld voor die ene wedstrijd straks op 14 juli in het Olympia stadion in Berlijn. En ik denk in een gouden shirt dan …..

Benieuwd of de Spaanse voetbalbond er vanavond in is geslaagd om Yamine Lamal om uiterlijk 23 uur in bed te krijgen. Volgens de Duitse regelgeving is het 16-jarigen namelijk niet toegestaan om ’s avonds na 21 uur nog te werken op straffe van een boete van € 30.000 voor de betreffende werkgever die de regel overtreedt. Speciaal voor deze gelegenheid was de termijn opgerekt naar 23 uur, maar daar vallen ook het douchen en het contact met de pers onder. Sinds wanneer douchen als werken wordt beschouwd, is mij niet bekend, mijn werkdagen zijn op die manier wel heel erg lang. Maar de kleine Yamine zal ongetwijfeld met zijn Barcelona pyama al aan net voor 11-en in de teambus zijn geloodst. Prima regel, morgenochtend wacht tenslotte alweer het huiswerk voor de middelbare scholier. Wiskunde en maatschappijleer, naar ik begreep.

Ik kreeg vandaag een bericht van een ongeruste (of ongeduldige) deelnemer die zich afvroeg waar de antwoorden op de poulevragen van poule A bleven. Nou, geen zorgen, gezien het steeds late tijdstip van nakijken en het vervolgens schrijven van deze column, kijk ik de poulevragen van de afgesloten poule pas de volgende dag op mijn gemak na. Zo kom ik toch nog aan een beetje nachtrust en beschik ik hopelijk weer over de benodigde scherpte om die antwoorden correct uit te zoeken. Dus jouw dag is goed, Martijn, ze komen er zo meteen aan en morgen dus poule B.

Zo zijn we dus bij de toto beland en krijgt u van mij de antwoorden op de 8 vragen van vanavond.

125. 0-1
126. 0-1

127. 0-0
128. 1-1
129. ja
130. 20
131. 5
132. 22

We noteren bij Kroatie-Italie 2 deelnemers met ambities voor de wedstrijdprijs. Mijn charmante ex-collega’s Vernanda en Leonie (hier en daar gesouffleerd door man Rene) scoren beide met 8 punten het hoogst bij deze wedstrijd. Omdat Vernanda onderweg al de pot pakte bij Turkije-Georgie is het verdict direct duidelijk: de € 50 van vanavond gaan naar Heerhugowaard. Gefeliciteerd, Leonie & Rene, de traditie van een wedstrijdprijs blijft ook dit jaar weer in stand.

Dan zoals beloofd de antwoorden op de poulevragen van poule A:

277. 8
278. 1
279. Schotland en Hongarije zijn allebei goed
280. 2
281. Musiala en Füllkrug zijn allebei goed

Twee drukke dagen in het verschiet met 4x dubbele wedstrijden. Daarna is Toto Arie wel toe aan een rustdagje. Of twee.
Veel plezier morgen met Oranje en fingers crossed voor Luka in poule C.
Truste, bis Morgen.

3 Responses to Dramatisch einde van een tijdperk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018