Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

ING en DELA, de bondscoach motiveert

Ik zou natuurlijk 12 digitale A-4-tjes vol kunnen kalken over een zonnige dinsdagavond in Berlijn. Want zonnig was het, de taalpuristen zouden spreken van een oranje zonnetje. Op deze historische sportlocatie (Jesse Owens, Usain Bolt) voegden de Oostenrijkers vanavond een eigen stukje voetbalgeschiedenis toe. Eerste worden in een poule met Frankrijk en Nederland wordt met een gouden pen bijgeschreven in de annalen van de ÖFB. Die 12 A-4-tjes zouden over Oranje gaan, maar ik begin er niet aan. Ik beperk mij tot slechts 1 verwijzing, die wat mij betreft alles verklaart.

U heeft ongetwijfeld als trouwe voetbalkijker de afgelopen weken al tot vervelens toe allerlei reclames voorbij zien komen. John de Wolf loopt flink binnen deze zomer, Beau schnabbelt ook weer lekker bij en de Oranje helden hebben zich in plek van zich te focussen op het komende toernooi druk gemaakt over onderzetters, woordspelletjes en met een of andere stompzinnige kater lopen stoeien. Wellicht behoort Toto Arie niet helemaal tot de doelgroep, maar de stupiditeit druipt er over het algemeen van af, zeg maar. Zal wel met de gemiddelde doelgroepkijker te maken hebben.
Maar even terug tot waar ik naar toe wil. Tussen al dat marketinggeweld passeert ook regelmatig een commercial van de hoofdsponsor van onze nationale voetbalbond, namelijk de ING bank. Trotse hoofdsponsor zelfs. Die met die leeuw. U kent hem? Voor degenen die nog niet het genoegen smaakten dit filmpje te zien, beschrijf ik het even. Begeleid door droefgeestige liftmuziek en voorzien van beelden van diverse Oranje helden in actie en in de spelerstunnel met lieftallige kindjes aan de hand, spreekt onze bondscoach het Nederlandse volk toe. Stills uit de kleedkamer vol met shirts, bedrukt met de namen van de meest geliefde Oranje helden, maken het beeld compleet.
De bondscoach spreekt over passie, over niet opgeven, over trots, over de magie van het dragen van dit shirt, over wat je allemaal mee moet brengen om dat te mogen dragen. Een verhaal vol vuur afgestoken en meeslepend en met stemverheffing gebracht. Deze coach is tenslotte een motivator pur sang, die weet wat het is en wat er allemaal voor komt kijken om dat shirt te dragen.
Nou, niets van dat alles, beste mensen. Die hele tekst wordt heel voorzichtig voorgelezen van een A-4-tje en uitgesproken op de toon van een begripsvolle uitvaartondernemer, die zojuist de nabestaanden zijn medeleven heeft betuigd en ze nu voorzichtig voorstelt om samen de procedures door te nemen. En dat ook nog eens met een piepstemmetje, waarbij het stemgeluid van Gerald Vanenburg ineens een zware bas voorstelt.
Welke reclamegoeroe heeft dit in ’s hemelsnaam in een hele dronken bui bedacht? Nog erger, welke verantwoordelijk marketing afgestudeerde heeft na het bekijken en beluisteren van deze opname gezegd: ‘Prima, jongens, we hebben hem, niks meer aan doen.’ Zelfs de DELA uitvaartorganisatie zou zich er voor schamen, ik zou haast zeggen, die zou zich in z’n graf omdraaien.
En dit is dus de bondscoach die na afloop van deze wanvertoning (ik citeer de goede man zelf even) zegt dat het allemaal niet scherp was, dat het feller had gemoeten, dat er moet worden doorgebeten. Nou, mijnheer Koeman, als uw speeches in de kleedkamer net zo zijn als dat wijwater gezemel onder die reclame, dan snap ik het allemaal wel. Dan mag het überhaupt nog een wonder heten dat er af en toe eens een duel wordt gewonnen.
Tenslotte: de bondscoach klinkt een beetje zoals ie er hier uitziet. Braaf, zeg maar.

Dat de Oostenrijkers heel ver kunnen gaan komen (ik hoorde vanavond zelfs het woord ‘finalekandidaat’ voorbij komen) vermoedde mijn goede vriend Sierd ook al voordat het toernooi van start ging. Stel je voor dat ze compleet zouden zijn en hun geblesseerde sterspelers er ook bij waren. Heerlijk modern voetbal. Helaas niet besteed aan de conservatief Koeman, die maar blijft vasthouden aan spelers als Memphis en Wijnaldum. Oh nee, ik zou er niets over zeggen.
Maar goed, Oostenrijk zit aan de ‘gunstige’ kant van het schema en kan dus heel erg ver gaan komen. Die andere kant van het schema is natuurlijk nu wel een serieuze kant des doods. Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk gaan elkaar als het goed is in de kwart- en halve finales uitmoorden. Een van deze landen gaat slechts de finale bereiken.

En Oranje dan? Ook aan de ‘gunstige’ kant, al vrees ik dat dat op deze manier er niet zo veel toe doet. Onze tegenstander in de achtste finale een makkie dan? Nou, nee. Engeland of de winnaar van de poule met Belgie, Roemenie, Oekraine en Slowakije. Die maken morgen uit wie op welke plek doorgaat. Morgen om deze tijd weten we meer.

Dat Engeland is ook nog steeds armoe troef hoor. Maar ja, Southgate he. Die presteert het om na anderhalve wedstrijd slaapverwekkende wanvertoning (ook daar, ja) Trent Alexander-Arnold te vervangen door Conor Gallagher en that’s it. Resultaat: twee-en-halve wedstrijd slaapverwekkende wanvertoning.
Engeland-Nederland zou een geweldig affiche zijn. Maar affiches zijn nu eenmaal van papier.

Ik beperk me graag verder vanaf hier even tot de totocijfers.

Allereerst de juiste antwoorden bij de poulevragen in poule B:

282. 5
283. 2
284. 3
285. 5
286. 12 ‘topscorers’ met 1 doelpunt: Morata, Fabian Ruiz, Carvajal, Ferran Torres, Kramaric, Modric, Bastoni, Barella, Zaccagni, Bajrami, Laçi, Gjasula

Dan de 4 wedstrijden van vandaag. Er waren daar maar liefst 48 punten te verdienen, voorwaar een reden om met het boekje op schoot naar het puntje van de stoel te schuiven. En morgen weer zo’n dag, he.

133. 0-1
134. 2-3
135. 0
136. 3
137. Memphis / Depay
138. 12

139. 0-0
140. 1-1

141. 0-0
142. 0-0

143. 0-0
144. 0-0
145. speelt niet de hele wedstrijd / scoort niet
146. niemand / nvt / geen, etc.
147. 5 (en geen 6, want Ivan Ilic speelde wel een seizoen voor NAC, zoals commentator Frank Wielaard wel een keer of 8 herhaalde, maar deed dat in de Keuken Kampioen Divisie of hoe dat toen ook heette en dus niet in de Eredivisie)
148. 7, 8, 10, 11, 12, 17, 20, 25

Zo heb je nooit een 0-0 wedstrijd en zo heb je er 2 op 1 avond.

Daar waar heel Oranjeminnend Nederland zich in minuut 92 doodergerde aan een geblesseerde Oostenrijker die nog snel even het veld in meende te moeten rollen, zal de actie met gejuich zijn begroet door de winnaar van de wedstrijdprijs. Want de gele kaart die deze aansteller op de valreep ontving, trok het puntentotaal van de winnaar op naar 9, precies voldoende voor de € 50. Martijn Naaktgeboren, gefeliciteerd, na 2 keer net mis te hebben gegrepen, komt ie je toe. Het werd natuurlijk ook wel eens tijd.

De wedstrijdprijs bij Denemarken-Servie leek te gaan naar de enige deelnemer die hier een knappe 0-0 eindstand (en dus ook 0-0 rust) had voorspeld. Maar helaas, het invullen van een rugnummer bij de vraag over de laatste doelpuntenmaker in plaats van n.v.t. of iets dergelijks gooit roet in het eten. Jammer, ik had hem je graag gegund bij je debuut, Marjoleine.
De wedstrijdprijs gaat nu nog iets noordelijker, namelijk naar de Martinistad. Met 9 punten gaat de winst naar Lars Deiman. Gefeliciteerd, Lars, de bokaal ga je niet meer winnen, maar morgenavond zit jij gewoon wel met € 50 van Toto Arie de grote mijnheer uit te hangen op het terras op de Grote Markt. Proost.

Morgen nog een keer zo’n hectisch dagje. Daarna weten we met welke 16 landen we verder gaan strijden om de Coupe Henri Delauney en de Coupe Toto Arie. En krijgen jullie donderdag in de loop van de dag weer een nieuwe tussenstand. En ik kan alvast verklappen, die zal een stuk meer vertellen dan die vorige van een paar dagen geleden. Maar eerst nog even 4 lekkere potjes morgen. In Belgie wordt vannacht slecht geslapen.
Ik hoop hier beter. Bis Morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018