Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

De Gordon Banks van Leipzig

Nam ik u gisteren mee terug naar 1986, vandaag gaan we terug naar het begin van het tijdperk van de kleuren tv, naar het WK van 1970.
Vanavond werd Mert Günok in één klap een nationale Turkse held voor de eeuwigheid. Met een redding, die we rustig als onmogelijk mogen betitelen, keepte deze jongeman Turkije de kwartfinale en het complete Turkse volk wereldwijd een zeer onrustige nacht in.
Ruim 54 jaar geleden werd een vergelijkbare redding verricht op het WK 1970. Vergelijkbaar in de zin van onmogelijk, niet vergelijkbaar qua belang, want ‘slechts’ een poulewedstrijd. Maar niet zomaar eentje. Regerend wereldkampioen Engeland (zoals ik al zei, we spreken over heel lang geleden) tegen de torenhoge favoriet Brazilie en dus de uiteindelijke troonopvolger op dat WK.
De Engelse goalie, zoals dat toen zo mooi heette, Gordon Banks verrichtte daar een redding die nog steeds te boek staat als de mooiste ooit. Tot vanavond. Bij deze roepen wij Mert Günok uit tot de Gordon Banks van Leipzig.
Geniet u hieronder nog even van de prachtige beelden van toen. De man die dacht te scoren, kent u wellicht ook nog wel. Pele heette hij. En dan dat weglopen van Banks na zijn actie…. ‘Just another day in the office”.

Inmiddels zijn alle politieverloven in Nederland voor zaterdagavond ingetrokken. Het belooft in zowel Berlijn als binnen onze eigen landsgrenzen een bloedheet avondje te worden. Nu al zin in.

Zoals ik gisteren al aangaf, was het voor Toto Arie vannacht een kort en onrustig nachtje. Je staat tenslotte niet elke nacht op het punt om voor het eerst opa te worden. Ook voor deelnemers Marije en Jasper viel er weinig nachtrust te bespeuren, maar daar waar de meeste deelnemers zich tevreden moeten stellen met een wedstrijdprijs en in het gunstigste geval met een wisselbokaal, hebben zij de ultieme hoofdprijs al te pakken. We noteren hun dochter Dana alvast als nieuwste deelnemer voor het jongerenklassement in 2026 en feliciteren hen vanaf deze plaats met dit prachtige jonge talent. Een EK-baby, dat moet een geweldige sportcarriere worden.

Dus Opa Arie houdt het vandaag wederom kort, hier zijn de toto cijfers:

207. Roemenie-Nederland
208. 0-1
209. 0-3
210. nee
211. Duitsland
212. Duitsland
213. 4 (met dank aan Donyell Malen die nog even z’n shirt meende te moeten uittrekken)

Dus de wedstrijdprijswinnaar stuurt een blommetje naar Wolfsburg ter attentie van de heer Malen. Met 8 punten gaat deze wedstrijdprijs naar Erik Vos. Gefeliciteerd, Erik, hij is zwaarbevochten dit jaar, maar wel verdiend.

214. Oostenrijk-Turkije
215. 0-1
216. 1-2
217. Oostenrijk
218. Ragnar Niemeijer. Wie?
219. 17 (15 t/m 19 is correct)
220. 59 (56 t/m 62 is correct)

Ik kan u vertellen dat bij deze thriller bijzonder weinig punten werden gescoord. We noteren dan ook een wedstrijdprijs met slechts 6 punten. Die werden behaald door Lennard den Boer (de topvorm komt net te laat, vrees ik), Tjerk Nauta en Jessy Siemonsma.
Aangezien Lennard er gisteren al met € 50 vandoor ging en er tussen Tjerk en Jessy geen verdere verschillen zijn te vinden, ook niet in de vragen met speling, pakken we de Heineken hoed er maar weer bij.


Gefeliciteerd, Jessy, je hoeft niet meer te wachten op de poedelprijs, je € 50 is al binnen. Helaas, Tjerk, maar er komen nog 7 kansen.

Ik heb u morgen een tussenstand beloofd. Die gaat u ook krijgen, maar waarschijnlijk pas in de loop van de middag. Eerst morgenochtend op pad om kennis te gaan maken met de kleine familieaanwinst.
En morgenavond natuurlijk ook de derde penantieserie. Lekker weer 2 dagen raak knallen.
Slaap lekker. Bis morgen.

6 Responses to De Gordon Banks van Leipzig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018