Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 6: SPANJE

Kan Spanje voor de vierde achtereenvolgende keer een groot toernooi winnen? Statistisch gezien onmogelijk, maar dat was 3x opeenvolgend winnen ook al.
Als de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque dat wil, kan hij deze zomer een elftal formeren dat voor 95 procent hetzelfde is als dat het WK 2010 en EK 2012 won. De oefenmeester heeft nu de lastige keuze het juiste moment te bepalen om de gevestigde routiniers te vervangen.
De middenvelders Xavi (34) en Xabi Alonso (32) zijn nog altijd een vaste waarde bij La Roja, maar weten dat de concurrentie almaar dichterbij komt. Van de succesgeneratie is alleen verdediger Carles Puyol (36) definitief afgehaakt; David Villa (32) zal als wisselspeler van waarde blijven. Iker Casillas blijft ondanks zijn reserverol bij Real Madrid in principe de eerste keeper. Ook de gevestigde internationals David Silva, Juan Mata en Santi Cazorla moeten vooralsnog geduld prediken.
Spanje kan in verschillende systemen aantreden: met één of twee controlerende middenvelders, met klassieke vleugelspelers of creatieve middenvelders op de flanken. Het zal deels afhangen van de tegenstander. De voorbije twee jaar experimenteerde Del Bosque geregeld met een valse nummer 9 (Silva of Fabregas), dit vooral omdat een veelscorende topspits ontbrak. Intussen lijkt Del Bosque met het debuut van Diego Costa te opteren voor een pure aanvaller. Het Braziliaanse beest van Atletico Madrid werd in 2013 tot Spanjaard genaturaliseerd. Diego Costa tegen Stefan de Vrij: zegt u het zelf maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018