Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 7: FRANKRIJK

De Franse nationale ploeg blijft ook in deze fase pal voor aanvang van de WK-eindronde inzetten op verjonging. Bondscoach Didier Deschamps heeft in zijn 23-koppige WK-selectie een plaatsje ingeruimd voor aanvaller Antoine Griezmann (23, Real Sociedad) en linksback Lucas Digne (20, Paris Saint Germain). Beiden maakten hun interlanddebuut jongstleden maart tegen Nederland. Ook de 22-jarige centrumverdediger Eliaquim Mangala (FC Porto, 2 caps) behoort tot de selectie van Les Bleus.
In november plaatste Frankrijk zich ternauwernood voor het WK door Oekraïne tijdens de play-offs te verslaan. Deschamps deed toen van zich spreken door na de met 2-0 verloren heenwedstrijd bijna de helft van het elftal te wijzigen. Eric Abidal, Samir Nasri, Loïc Rémy en Olivier Giroud werden gepasseerd voor de met 3-0 gewonnen return. Achterin vormden de jeugdige Raphaël Varane (Real Madrid) en Mamadou Sakho (Liverpool) een solide koppel. En op het middenveld domineerde de driehoek Yohan Cabaye-Paul Pogba-Blaise Matuidi. Het was voor het eerst in tijden dat Les Bleus afstapten van het 4-2-3-1-systeem met een nummer 10. Deschamps koos daarvoor in de plaats nu voor drie complementaire middenvelders. Voor de onwetende kijker een rigoreuze maatregel – vooral het slachtofferen van Nasri – maar de toen ingezette koerswijziging wordt door Deschamps doorgetrokken. Eerder waren al te oude of ondermaats presterende internationals (Philippe Mexès, Adil Rami, Yoann Gourcuff) buiten de boot gevallen. Abidal (34) kende begin dit seizoen een opleving bij AS Monaco, maar moet toch wijken voor de jonge aanwas.
Opvallend is dat de Franse selectie met Griezmann, Mangala en Pogba intussen drie spelers heeft die nooit in de Ligue 1 uitkwamen. Stuk voor stuk spelers van wie de verwachting is dat ze op termijn de absolute top bereiken. Pogba heeft zich al opgewerkt tot onmisbare schakel sinds hij bij Juventus fungeert als de benen van Andrea Pirlo. Voor Mangala is belangstelling vanuit heel Europa.
Franse internationals die bij een Europese topclub een voortrekkersrol bekleden; dat is juist wat de nationale ploeg de voorbije jaren miste. Uitgezonderd Franck Ribéry en keeper Hugo Lloris was het te veel zogeheten subtop. Intussen is Karim Benzema bij Real Madrid uitgegroeid tot superspits, terwijl een fitte Varane in Bernabéu alles in huis heeft om de komende tien jaar de leider van de defensie te worden.
De algehele verwachting is dat de aanwas van onderaf almaar groter wordt. Om te pieken komt de WK-eindronde wellicht te vroeg. Maar met het huidige potentieel weet het bondsbestuur dat de ploeg op het EK van 2016 in eigen land om de hoofdprijs kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018