Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 10: CHILI

Het Nederlands elftal staat komende zomer in de groepsfase onder meer tegenover een ijzersterk Chili. Niet alleen beschikken de Zuid-Amerikanen met Arturo Vidal (Juventus) en Alexis Sanchez (Barcelona) over twee absolute vedetten, de selectie van bondscoach Jorge Sampaoli telt tal van internationals uit de Europese topcompetities die óók vrijwel allemaal wekelijks aan spelen zijn toegekomen. Het is een luxe die zelfs de bondscoaches van pakweg Argentinië en België niet hebben.
In de Primera Division spelen naast Sanchez ook keeper en aanvoerder Claudio Bravo (Real Sociedad) en de door Valencia van Napoli gehuurde vleugelspits Eduardo Vargas. Middenvelder Gary Medel kwam met Cardiff City uit in de Premier League, bij Chili speelt hij als centrumverdediger. Gonzalo Jara en Jean Beausejour zijn weliswaar actief in het Championship namens Nottingham Forest en Wigan Athletic, maar garanderen veel ervaring bij de nationale ploeg. In de schaduw van Vidal kwam middenvelder Carlos Carmona (Atalanta) bijna wekelijks in actie voor zijn Italiaanse werkgever. Matias Fernandez, Mauricio Pinilla en Mauricio Isla zijn géén basisspelers in de Serie A, maar zijn een vaste waarde in de selectie van Sampaoli. Op het middenveld van FC Twente is Felipe Gutierrez een zekerheidje. Marcelo Diaz staat onder contract bij FC Basel en was dit seizoen ook titularis bij de Chileense ploeg.
Opvallend genoeg heeft de bondscoach in zijn basiselftal plaats voor mogelijk vier internationals uit de Braziliaanse competitie: centrumverdediger Marcos Gonzalez (Flamengo), Eugenio Mena (Santos), middenvelder Charles Aranguiz (Internacional) en spelmaker Jorge Valdivia (Palmeiras). De laatste maakte in september 2013 zijn rentree na bijna twee jaar afwezigheid. Valdivia zal in principe spelen als valse nummer 9 tussen Sanchez en Vargas.
De fitheid van zijn selectie is voor Sampaoli van essentieel belang. De Argentijnse coach hanteert een fysiek uitputtende speelwijze dat veel van zijn internationals vergt, zo bleek in maart ook tijdens het indrukwekkende optreden in en tegen Duitsland (1-0 verlies). Als collectief moet Chili de tegenstander afjagen, met een pressing die vergelijkbaar is met de druk die Red Bull Salzburg uitoefent. De ploeg moet dus topfit zijn om in poule B de WK-finalisten van 2010 naar achteren te dringen.
De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque heeft straks een klein jaar gehad om een oplossing te vinden voor de Chileense aanvalslust. Vorig jaar september werd de regerend Europees en wereldkampioen in Zwitserland tijdens een oefenduel ondersteboven gelopen door de Zuid-Amerikanen. Bij rust stond het 1-2 voor Chili en pas diep in blessuretijd wist Spanje nog een 2-2 gelijkspel te bewerkstelligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018