Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 13: URUGUAY

Uruguay treedt met een zeer ervaren basisformatie aan op het WK. In alle linies beschikt bondscoach Oscar Tabarez over geroutineerde spelers, van wie een groot deel vier jaar geleden de vierde plaats behaalde in Zuid-Afrika.
Een vast systeem is er niet bij La Celeste, laat staan een vaste basisploeg. Tijdens de kwalificatiereeks kwam Uruguay gevarieerd voor de dag, van 4-2-3-1 tot 4-4-2 en 3-5-2.
De grootste verandering is dat Diego Forlan, in 2010 nog Speler van het Toernooi, sinds ruim een half jaar geen basisplaats meer heeft. Voorin vormt Luis Suarez – met zijn 27 jaar één van de jongste internationals in de huidige selectie – met Edinson Cavani een levensgevaarlijk koppel. Niettemin blijft de 35-jarige Forlan, tegenwoordig uitkomend voor Cerezo Osaka in Japan, van grote waarde als leider en bindmiddel. Nog steeds houdt Tabarez de optie open hem te posteren achter Suarez en Cavani.
Centraal, zowel achterin als op het middenveld, staan fysiek krachtige en kopsterke spelers. In de meest gebruikelijke speelwijze verzorgt het blok van vier verdedigers plus twee controlerende middenvelders het zware poetswerk. Daarvóór is veel ruimte voor creativiteit. Christian Stuani heeft zich als relatieve nieuwkomer opgewerkt tot veelzijdige vleugelspeler, die bruikbaar is in elk systeem. Cristian Rodriguez speelt weinig bij Atletico Madrid, maar zijn loepzuivere passes zijn voor Uruguay van grote waarde. Suarez loste Forlan vorig jaar af als Uruguay’s topschutter aller tijden.
Eén van de vraagstukken voor de bondscoach is de verjonging van zijn ploeg; zelfs op de reservebank zitten weinig tot geen grote talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018